Het laatste nieuws

GRONINGEN 22 maart 2017

David neemt een sabbatical! 

In overleg met Navigators ga ik van augustus 2017 t/m januari 2018 een sabbatical proces in. Het proces is bedoeld om uit te rusten, te reflecteren op de afgelopen jaren en nieuwe richting te zoeken voor de komende 5-10 jaar. Onderdeel hiervan is dat ik me volledig terugtrek uit het stafwerk. Tiemen zal mijn rol tijdelijk overnemen. Het tweede semester volgend seizoen zal ik nog het werk leiden in Groningen, wat daarna komt is open. Voor meer informatie over het proces, zie afbeelding. 

David

GRONINGEN 17 maart 2017

Gewoon een kop koffie 

Echt goed spul, net nieuw, dit wil je niet missen! Samen met een studente werd ik een tijdje geleden geintroduceerd aan Johnny. Johnny is al vijf jaar dakloos in Groningen. Na een lange geschiedenis van criminaliteit is hij verslaafd geraakt aan heroine. “Ik ben geen slechte vent, mijn verslaving is een klootzak,” vertelt hij. Om deze ‘klootzak’ te gehoorzamen geeft hij ingebroken, gejat, gesmokkeld en noem maar op… Jaren heeft hij zijn zoon niet gezien, maar gelukkig is er nu weer contact. Hij heeft nog steeds geen huis, voelt zich een derderangs burger, maar is door schade en schande wel een stuk wijzer geworden. 

Johnny geeft een stadstour. Niet zo’n leuke stadstour waarin je de mooiste plekjes van Groningen te zien krijgt, nee, deze tour leidt ons langs de dag- en nachtopvang en langs andere plekjes die bekend zijn in de wereld van dak- en thuislozen. Wij leren deze donkeren plekken van Groningen kennen, maar bovenal de cultuur van negativiteit en uitzichtloosheid die heerst onder de daklozen. En we leren Johnny kennen. Een kleurrijk persoon, met zijn hart op zijn tong. 

Hij is deze tour gaan doen om de kloof tussen zijn wereld en die van ‘normale mensen’ te doorbreken. Hij wil gezien worden, niet genegeerd. Hij wil net zo behandeld worden als jij en ik. Vaak gebeurt dit echter niet. Er wordt om hem heen gelopen, snel een mobieltje gepakt, geld gegooid, in de derde persoon over hem gepraat, gewezen, etc… Jezus kon hier zo sterk het tegenvoorbeeld geven: geen onderscheid maken tussen rijk en arm, tussen succesvol of dakloos, maar juist iedereen gelijk behandelen. 

Er zijn minstens 1500 anderen zoals Johnny. Toen we hem vroeg en wat we het beste konden doen voor deze groep zei hij: “Als je iemand in een hoekje ziet zitten, vraag dan gewoon of die persoon een kop koffie met je wil drinken.” Nou, dat ga ik doen! Ga je mee? Stuur gerust een e-mail naar tiemen.verbree@navigators.nl. Voor de meer visueel ingestelden onder ons, hier nog een filmpje van de initiatiefnemer van “gewoon een kop koffie”.

Tiemen