Het laatste nieuws

GRONINGEN - 29 November 2017

De staf als sinterklaas, sinterklaas, sinterklaas.....

zo zong ik terwijl achterin mijn stalen ros tien zakken vol cadeaus lagen. Cadeaus die afgelopen woensdag zijn langsgebracht bij gezinnen in Groningen. Gezinnen die het zichzelf niet konden permitteren om sinterklaas te vieren. Gezinnen die echt aan Sinterklaas een brief hebben geschreven en hoopten dat ze dan cadeaus zouden ontvangen van de goedheilig man.

Ze weten misschien ook wel dat het Heilig mannen en Heilig vrouwen waren die dit jaar voor sinterklaas hebben gespeeld. Ze zullen niet weten wie dit waren, maar dat doet er niet toe. Door datgene wat u als vereniging heeft gedaan denk ik dat we echt doen wat God van ons vraagt.

Wat een vreugde heb ik mogen merken bij alle betrokkenen. Zij die cadeaus brachten, zij die cadeaus kochten, zij die cadeaus inpakten, zij die de cadeaus mochten uitdelen, zij die onderdeel zijn van die vereniging, sterker nog zij die onderdeel waren van het gezin dat op deze manier funcioneert.

Ik wil u bedanken met de woorden van Jezus in Mattheus 25 vers 40:
                          En de Koning zal antwoorden en tot hen zeggen: Voorwaar zeg Ik u: Voor zoveel gij dit een van deze
                          Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan!

 


Bidden voor Student-Alpha

Zo, september is al bijna weer voorbij. Ook ik, als de vertegenwoordiging van de staf, ben al weer een dikke maand aan het werk. Nadat ik in de zomer als eenzame strijder de soc heb beschermd tegen stofnesten, ben ik blij het hier weer leeft. Herrie op de bestuurskamer, de stafcommunity helpt me met alles en samen is toch wel zo leuk. Hoewel velen mij helpen wil ik even inzoomen op het proces rondom Student-Alpha.

Op KNW sprak ik Julia vd Burgh. Ondanks goede planning en inzet bleek Student-Alpha wat tegenslagen te moeten verwerken. En dat motiveert natuurlijk niet. Wij hadden het hierover met elkaar en aan dit gesprek heb ik veel gehad. Op een gegeven moment zei Julia:

“Het is God`s Alpha. Niet ons leuke project. Daarom moeten we misschien wat minder tijd in planning stoppen en wat meer in gebed.”

Hier was geen spel tussen te krijgen. En we geloven dat God ook vraagt dat we bidden. Dus wat we geloven zijn we ook gaan doen. Wij zijn gaan bidden en we hebben anderen gevraagd te bidden. En ik wil hier graag getuigen van de kracht van dat gebed.

• Een onbekend nummer stuurt mij een vraag: “Hey, een vriendin is benieuwd naar Alpha – weet jij hier misschien meer van?”
• Een vriend die ik zeker een jaar niet meer heb gezien vraagt mij op de verjaardag van mijn broer: “En ben jij ook nog betrokken bij Alpha?” In zijn gemeente is namelijk een jongen die hij wil voorstellen om deel te nemen.
• Een lid uit uw midden bid om de mogelijkheid tot getuigen en krijgt die tussen twee werkcolleges door. Een uitnodiging om Alpha te doen wordt positief ontvangen.

Ik wil jouw danken voor het gebed voor Student-Alpha. Ik wil God danken dat Hij mensen bij ons brengt die wij zelf nooit hadden kunnen benaderen. Ik wil God loven dat Hij luistert naar ons gebed! Ik wil jouw aanmoedigen om te bidden.

Volgende week woensdag (4 oktober) om 20:00 gaan we borrelen. Ik ben benieuwd wie God wil leren kennen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

GRONINGEN 22 maart 2017

David neemt een sabbatical! 

In overleg met Navigators ga ik van augustus 2017 t/m januari 2018 een sabbatical proces in. Het proces is bedoeld om uit te rusten, te reflecteren op de afgelopen jaren en nieuwe richting te zoeken voor de komende 5-10 jaar. Onderdeel hiervan is dat ik me volledig terugtrek uit het stafwerk. Tiemen zal mijn rol tijdelijk overnemen. Het tweede semester volgend seizoen zal ik nog het werk leiden in Groningen, wat daarna komt is open. Voor meer informatie over het proces, zie afbeelding. 

David

GRONINGEN 17 maart 2017

Gewoon een kop koffie 

Echt goed spul, net nieuw, dit wil je niet missen! Samen met een studente werd ik een tijdje geleden geintroduceerd aan Johnny. Johnny is al vijf jaar dakloos in Groningen. Na een lange geschiedenis van criminaliteit is hij verslaafd geraakt aan heroine. “Ik ben geen slechte vent, mijn verslaving is een klootzak,” vertelt hij. Om deze ‘klootzak’ te gehoorzamen geeft hij ingebroken, gejat, gesmokkeld en noem maar op… Jaren heeft hij zijn zoon niet gezien, maar gelukkig is er nu weer contact. Hij heeft nog steeds geen huis, voelt zich een derderangs burger, maar is door schade en schande wel een stuk wijzer geworden. 

Johnny geeft een stadstour. Niet zo’n leuke stadstour waarin je de mooiste plekjes van Groningen te zien krijgt, nee, deze tour leidt ons langs de dag- en nachtopvang en langs andere plekjes die bekend zijn in de wereld van dak- en thuislozen. Wij leren deze donkeren plekken van Groningen kennen, maar bovenal de cultuur van negativiteit en uitzichtloosheid die heerst onder de daklozen. En we leren Johnny kennen. Een kleurrijk persoon, met zijn hart op zijn tong. 

Hij is deze tour gaan doen om de kloof tussen zijn wereld en die van ‘normale mensen’ te doorbreken. Hij wil gezien worden, niet genegeerd. Hij wil net zo behandeld worden als jij en ik. Vaak gebeurt dit echter niet. Er wordt om hem heen gelopen, snel een mobieltje gepakt, geld gegooid, in de derde persoon over hem gepraat, gewezen, etc… Jezus kon hier zo sterk het tegenvoorbeeld geven: geen onderscheid maken tussen rijk en arm, tussen succesvol of dakloos, maar juist iedereen gelijk behandelen. 

Er zijn minstens 1500 anderen zoals Johnny. Toen we hem vroeg en wat we het beste konden doen voor deze groep zei hij: “Als je iemand in een hoekje ziet zitten, vraag dan gewoon of die persoon een kop koffie met je wil drinken.” Nou, dat ga ik doen! Ga je mee? Stuur gerust een e-mail naar tiemen.verbree@navigators.nl. Voor de meer visueel ingestelden onder ons, hier nog een filmpje van de initiatiefnemer van “gewoon een kop koffie”.

Tiemen